Tre kjappe om forbrukslån

Vi får stadig de samme spørsmålene om forbrukslån fra mange av våre lesere, så det er tydelig at det er enkelte ting man lurer mer på enn andre. Og når man skal låne penger – ofte ganske så mange tusener – så er det greit å vite litt om hvordan «spillereglene» fungerer. For selv om forbrukslån ikke er så veldig komplisert i utgangspunktet, så er det en del ting man bør være klar over før man låner.

1. Kan jeg låne?

Svært mange er usikre på hvordan reglene er for forbrukslån, og tror kanskje at de ikke får lån i det hele tatt. Svaret er stikk i strid hva mange tror – det er faktisk ganske så enkelt å få et slikt lån. Så lenge man er av myndig alder (minst 18 år gammel), tjener penger (fast jobb, deltidsjobb, pensjon etc.) og har bodd i Norge i minst tre år/er norsk statsborger, så vil man trolig få låne.

Det er nemlig ikke mer komplisert enn som så. Det som dog kan avgjøre om søknaden din blir innvilget eller ei, har mer å gjøre med hvor mye du ønsker å låne. Skal du for eksempel låne 100 000 kroner med en årlig inntekt på 200 000 kroner, så kommer du til kort. Men et lån på 10 000 kroner vil mest sannsynlig bli innvilget hos banken.

2. Hvilke kostnader har et slikt lån?

Et bra spørsmål, siden det tross alt er du som skal betale tilbake lånet. Og da må du i tillegg betale renter og gebyrer på avdragene. For som du sikker er klar over, så skal banke ha seg betalt for den tjenesten de tilbyr. Og når det kommer til lån uten sikkerhet, så tar banken seg ekstra godt betalt ettersom de har en viss risiko ved å tilby slike lån.

Dermed må du regne med å betale en nominell rente på mellom 7 til 15 prosent. I tillegg kommer det vanligvis et etableringsgebyr ved opptak av lånet, og et månedlig termingebyr. Legger man disse gebyrene sammen med den nominelle renten, så får man den effektive renten. Denne ligger vanligvis på rundt 13-16 prosent for norske forbrukslån i skrivende stund i følge søklånpådagen.com

3. Hvor kan man låne?

Forbrukslån blir stadig mer populært, så da er det kanskje ikke så rart at stadig flere selskaper ønsker å være med på festen. Den siste tiden ser vi at selskaper som i utgangspunktet driver med noe annet starter bank, som for eksempel flyselskapet Norwegian og netthandelgiganten Komplett med henholdsvis Bank Norwegian og Komplett Bank.

Begge disse to er aktuelle kandidater for deg å søke forbrukslån i, ettersom de tilbyr prisgunstige lån uten sikkerhet. Utover dette så finnes det også svært mange alternativer (se feks. Bestforbrukslån.net), så her gjelder det å sammenligne priser for å finne det lånet med mest gunstig rente. Vil du bruke minst mulig tid på søknaden, men samtidig sikre deg et billig lån, så anbefaler vi en låneformidler. Da fyller du ut én enkelt søknad, men mottar allikevel flere lånetilbud rett i innboksen din.